Zarządzanie poziomem cukru we krwi jest często wymieniane jako najważniejszy krok żywieniowy, który można podjąć w trzeźwości, aby promować zdrowie i przywrócić zdrowie. To, w jaki sposób organizm rozkłada i wykorzystuje cukier, może sprawić lub złamać nasze fizyczne, psychiczne i duchowe samopoczucie. Niestety, większość pokarmów, które spożywamy we wczesnym okresie zdrowienia, czy to z wygody, czy z niewiedzy, ma najbardziej szkodliwy wpływ na to, jak organizm metabolizuje cukier i promuje nieregularne huśtawki glukozy we krwi, energii i nastroju, z których wszystkie zagrażają trzeźwości.

Jedzenie jest rozwiązaniem, ale aby w pełni zrozumieć, jak możemy prawidłowo zarządzać poziomem cukru we krwi za pomocą diety, musimy przyjrzeć się temu, jak nasze jedzenie jest przekształcane w cukier lub glukozę i jak organizm przetwarza ten cukier.

Węglowodany (chleb, ryż, słodkie ziemniaki i mocno przetworzona żywność) są przekształcane w cukier podczas procesu trawienia, a następnie transportowane po całym organizmie, aby zapewnić komórkom paliwo potrzebne do funkcjonowania i produkcji energii. Jednak nasze ciało nie może po prostu odebrać całego tego nowego cukru krążącego w naszym systemie i trzustka musi wypluć garść insuliny, aby wypchnąć cukier z naszej krwi do naszych komórek. Poziom cukru we krwi wraca wtedy do normy i możemy iść o naszym dniu pełnym energii w pozytywnym nastroju.

Ciało napotyka problemy, gdy jest stale bombardowane węglowodanami, a trzustka musi pracować podwójnie lub potrójnie, aby usunąć cukier z krwi. W konsekwencji organizm nadprodukuje insulinę, co powoduje drastyczne spadki poziomu cukru we krwi (hipoglikemia) lub insulina staje się nieskuteczna i poziom cukru we krwi pozostaje podwyższony do takiego stopnia, który jest szkodliwy dla zdrowia (hiperglikemia, a.k.a. cukrzyca).

Hipoglikemia, czyli niski poziom cukru we krwi, może wywołać długą listę nieprzyjemnych objawów, do których należą: niepokój, dezorientacja, drażliwość, głód, drżenie, osłabienie i zmęczenie. Często, próbując zaradzić tym objawom, sięgamy po łatwo przyswajalne węglowodany, aby podnieść poziom cukru we krwi, czyli często po żywność i napoje z dodatkiem cukru. Tu leży sedno sprawy. Kiedy doświadczamy objawów związanych z hipoglikemią i jemy ciężką od cukru przekąskę, poziom cukru we krwi wzrasta, a trzustka nadmiernie kompensuje to zbyt dużą ilością insuliny i poziom cukru we krwi spada znacznie poniżej normy, co wzmacnia błędne koło zarządzania skrajnymi poziomami równowagi cukru we krwi. Jeśli walczymy w tej wojnie zbyt długo, ciało i umysł mogą ulec zmęczeniu i możemy sięgnąć po kolejne szybko przyswajalne węglowodany, alkohol lub inne substancje, które wywołują podobną reakcję fizjologiczną - narkotyki.

Cukrzyca, czyli przewlekle podwyższony poziom cukru we krwi, to stan, w którym organizm nie wykorzystuje prawidłowo insuliny, co może przyczynić się do rozwoju kwasicy ketonowej, stanu zagrożenia życia, który wiąże się z takimi objawami jak duszności, nudności, wymioty i bardzo suchość w ustach. Nieleczona lub niekontrolowana hiperglikemia może również prowadzić do utraty wzroku, chorób nerek, chorób serca i neuropatii.

Alkoholicy i osoby uzależnione są bardzo podatne na zaburzenia metabolizmu glukozy, takie jak hipo- i hiperglikemia, które zwiększają ryzyko "zachowań poszukujących" żywności i napojów manipulujących poziomem cukru we krwi. Napoje energetyczne, kawa, słodycze i ciastka są najczęstszymi sprawcami, ale żywność przetworzona, taka jak krakersy, gotowe do spożycia płatki śniadaniowe, chipsy i chleb, ma ten sam efekt i jest równie szkodliwa. Równowaga poziomu cukru we krwi jest szczególnie niebezpieczna dla osób we wczesnym okresie zdrowienia, ponieważ drastyczne wahania poziomu cukru we krwi mogą wywołać nieodparte pragnienie zażywania narkotyków i picia alkoholu, które mają największy i najbardziej natychmiastowy wpływ na poziom glukozy we krwi.

Aby promować zdrowie fizyczne, psychiczne i duchowe, powracający do zdrowia uzależniony lub alkoholik musi włączyć więcej bogatych w błonnik warzyw, pełnowartościowego białka i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Myślę, że wszyscy intuicyjnie wiemy, co to oznacza, ale dla uproszczenia:

  • Spożywaj najwyższej jakości dostępne białka, do których należą: organiczne, pochodzące z wolnego wybiegu, wolne od antybiotyków i hormonów mięso i produkty mięsne; dzikie, poławiane w sposób zrównoważony ryby; oraz organiczne fasole i rośliny strączkowe.
  • Jedz każdy kolor tęczy w każdym posiłku.
  • Ciesz się owocami o wysokiej zawartości błonnika i niskiej zawartości cukru, takimi jak maliny, truskawki, maliny, jagody i jeżyny.
  • Zintegruj mnóstwo zdrowych tłuszczów w postaci orzechów, nasion, awokado, kokosa i oliwy z oliwek extra virgin.
  • Jedz trzy solidne posiłki dziennie, pierwszy w ciągu godziny od wstania z łóżka, a pomiędzy nimi podjadaj w zależności od głodu.
  • Powstrzymaj się od jedzenia zbóż glutenowych, nabiału, wysokoglikemicznych owoców i warzyw.
  • Wyeliminuj wszystkie pokarmy i napoje, które zawierają cukry dodane, wysoko rafinowane węglowodany lub kofeinę.

Z perspektywy kształtowania nawyków, oto sugestie dotyczące sposobów prowadzenia diety i życia w celu promowania zarządzania poziomem cukru we krwi:

  • Jedz śniadanie bogate w białko i zdrowe tłuszcze. Białko i tłuszcze są bardziej sycące niż węglowodany i stabilizują poziom cukru we krwi, dzięki czemu rzadziej sięgamy po słodki przysmak, gdy spada nam poziom energii.
  • Jedz wcześnie i często. Lepiej zarządzaj poziomem cukru we krwi jedząc mniejsze posiłki częściej w ciągu dnia.
  • Preferuj całą, nieprzetworzoną żywność. Prawdziwa żywność, która jest spożywana w formie zbliżonej do tej, w jakiej została wyhodowana, zawiera kompleks witamin, minerałów i błonnika, które utrzymują stały poziom cukru we krwi i wspierają prawidłowe funkcjonowanie organów.
  • Zapewnij sobie odpowiednią ilość snu. Odpowiednia ilość snu ożywia organizm i pomaga zapobiegać zachciankom na jedzenie, które pobudza ciało i umysł.
  • Wyeliminuj stres. Stres (http://twelvewellness.com/the-science-of-stress-and-addiction/) jest znany z tego, że przyczynia się do podejmowania złych decyzji żywieniowych i sprawia, że organizm jest bardziej podatny na zachcianki związane z pokarmami, które stymulują ciało lub pocieszają duszę.

Jak sugeruje pierwszy punkt, śniadanie jest prawdopodobnie najważniejszym posiłkiem, aby w pełni włączyć te sugestie. Śniadanie nadaje ton całemu dniu zarówno w ciele jak i w naszych nawykach, a jednym z moich ulubionych sposobów na zrobienie tego jest moje Pieczone Jajka z Awokado. Ten przepis jest super prosty w przygotowaniu, ciężki w pełnowartościowe białko i zdrowy tłuszcz, i jest niewiarygodnie pyszny. Smacznego!

Pieczone jajka z awokado

2 porcjeSkładniki

2 dojrzałe awokado
4 jajka
Sól, pieprz i cayenne do smaku



Wskazówki

  • Rozgrzać piekarnik do 425 stopni.
  • Pokroić awokado na pół, usunąć pestkę i wydobyć około 2 łyżek miąższu. Ułożyć awokado ciasno w naczyniu do pieczenia.
  • Wbij jajko do każdej połówki awokado, starając się najpierw wbić całe żółtko, a następnie pozwolić, aby białko rozlało się na wszystkie strony.
  • Piecz przez około 20 minut lub do momentu, gdy jajko będzie twarde i ugotowane.

Matthew Lovitt jest holistycznym dietetykiem specjalizującym się w leczeniu uzależnień od narkotyków i alkoholu za pomocą żywności i fitnessu. Jest dietetykiem personelu dla wszystkich mężczyzn w długoterminowym ośrodku leczenia w Prescott w Arizonie i utrzymuje prywatną praktykę, gdzie pomaga uzależnionym, alkoholikom, dzieciom, rodzinom i osobom cierpiącym na specyficzne, często ostre, warunki przywracania zdrowia i dobrego samopoczucia poprzez modyfikację diety i stylu życia. Matthew jest alkoholikiem i narkomanem z ponad 6-letnim okresem trzeźwości. Więcej o nim i jego filozofii diety i stylu życia można dowiedzieć się na stronie twelvewellness.com, na Facebooku i Twitterze.

Warto przeczytać